Suplementy wapnia zwiększają ryzyko zawału

30 lipca 2010, 12:03

Suplementy wapnia, zażywane w starszym wieku, by za pobiec osteoporozie, zwiększają ryzyko zawału serca (British Medical Journal).



Finowie wiedzą, jak chłodzić komputery kwantowe

10 maja 2017, 08:41

Komputery kwantowe, podobnie jak maszyny klasyczne, również potrzebują systemu chłodzenia. Maszyny kwantowe będą korzystały z tysięcy lub milionów kubitów, za pomocą których wykonywane będą obliczenia


Wazonkowce, muszki i mrożenie komórek

24 sierpnia 2010, 08:39

Dzięki zamrażaniu muszek owocowych (Drosophila melanogaster) naukowcy z Rutgers University zamierzają wydłużyć okres przydatności narządów przeznaczonych do transplantacji.


Usunięcie starych komórek metodą na zwyrodnienie stawów?

14 czerwca 2017, 11:19

Usunięcie komórek starych (ang. senescent cells, SnCs), które akumulują się w różnych tkankach ssaków, znacząco opóźnia początek chorób wieku podeszłego. Międzynarodowy zespół zaprezentował substancję, która potencjalnie mogłaby zostać lekiem na związane z wiekiem choroby degeneracyjne stawów. Wybiórczo niszczy ona SnCs.


Otyłość to skutek infekcji wirusowej?

20 września 2010, 10:18

Czy otyłość może mieć coś wspólnego z zakażeniem wirusowym? Wg naukowców ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego, jak najbardziej tak. Odkryli oni, że dzieci wystawione na kontakt ze pewnym szczepem adenowirusa są otyłe dużo częściej od swoich rówieśników (Pediatrics).


Bezsenność dla dobra grupy

13 lipca 2017, 11:13

Bezsenność w starszym wieku może być starym mechanizmem wspomagającym przetrwanie grupy.


Nowy mięsożerca z Madagaskaru

12 października 2010, 08:59

Salanoia durrelli to nowy mięsożerny ssak z Madagaskaru. Choć dopiero go wyodrębniono i opisano na łamach pisma Systematics and Biodiversity, już trafił do grona najbardziej zagrożonych gatunków ssaków na świecie. Wielkością przypomina kota i występuje wyłącznie na mokradłach wokół jeziora Alaotra. Biolodzy wiedzą tylko o 2 żyjących na wolności osobnikach.


Migdały zwiększają poziom i poprawiają działanie dobrego cholesterolu HDL

14 sierpnia 2017, 10:45

Regularne jedzenie migdałów zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL i poprawia jego działanie.


Ratunek z cebuli żonkila

4 listopada 2010, 09:51

Poszukując substancji skutecznie zwalczających agresywne typy nowotworów mózgu, naukowcy na występującą w cebulach żonkili narcyklazynę. Swoje odkrycia opisali na łamach listopadowego wydania The FASEB Journal.


Muzyka zwiększa atrakcyjność męskich twarzy

19 września 2017, 11:21

Muzyka sprawia, że męskie twarze wydają się bardziej atrakcyjne.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy